Fes barri i regala cultura local!

Publicat: 2016-04-14 00:00:00
Aquest Sant Jordi, fes-te amb les monografies d'història local dels nostres barris de la Col·leció Riera de Magòria.

Aquest Sant Jordi veniu a la carpa del Secretariat d’Entitats que tindrem al carrer de Sants, a tocar de les Cotxeres de Sants. Durant tot el dia vendrem les monografies d’història local de la col·lecció Riera de Magòria a un preu molt especial, 16 € cada volum!

Del somni al silenci. Segona República i Guerra Civil
Agustí Giralt Anales (2012)


Del somni al silenci és un recorregut a través d’aquests anys des d’una òptica propera, de barri, que permet conèixer com es van viure tots aquests esdeveniments a Sants, Hostafrancs i la Bordeta. En les seves pàgines, podreu descobrir les entitats, partits polítics, ateneus i cooperatives que hi havia; quins fets es van produir durant l’alçament feixista i quins canvis van comportar la revolució i la situació de guerra en la vida quotidiana dels santsencs i santsenques; com es va organitzar la societat civil per defensar-se dels bombardejos o com es va viure la derrota de la Segona República entre el veïnat i les entitats.

Inventari de Can Batlló. Teixint una història col·lectiva
Coordinat per LaCol (2013)


Inventari de Can Batlló recull un grapat d’articles que apunten diversos instants de la història del recinte industrial. Com un calidoscopi, esbossen múltiples i diverses construccions d’un mateix barri, d’una mateixa ciutat; una suma de fragments i circumstàncies que es puguin trobar i relacionar a la ment de qui llegeix el llibre, i que acaben teixint una història col·lectiva.

Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Llums i foscors
Grup de Recerca Història de Sants, Hostafrancs i la Bordeta (2014)


Aquesta monografia proposa una descripció de l’evolució de les escoles públiques, particulars i religioses, i dels diversos mètodes pedagògics que, des del segle XIX fins al 1939, s’han desenvolupat als nostres barris. En aquest llibre trobareu les primeres experiències d’escoles tal com les entenem ara. Es descriuen els canvis en les estructures dels edificis i com els mestres van prenent consciència de la importància de la higiene i l’alimentació de l’infant; i es descriuen també els mètodes pedagògics canviants en el temps i que arriben a la seva eclosió més important en l’època de la Segona República. També trobareu les reivindicacions dels mestres i de la societat per obtenir més escoles dignes.

Guixos inquiets. La renovació pedagògica, a finals dels anys seixanta, a Sants, Hostafrancs i la Bordeta
Assumpta Sogas, Anna M. Torrent (2015)

Guixos inquiets és el relat de les iniciatives de persones i grups diversos per canviar l’escola als nostres barris en el tardofranquisme. La mobilització, que va afectar mestres, famílies, infants i associacions veïnals i sindicals, partia del rebuig a la lamentable situació escolar que imperava als nostres barris: dèficit de centres, mala qualitat de l’ensenyament i tics educatius repressius, com la separació de nens i nenes, la prohibició del català, la impartició de l’assignatura de religió, la realització de rituals patriòtics i religiosos o la presència de signes feixistes a l’aula. Les autores van poder viure aquells anys en primera persona i, amb l’ajuda de testimoniatges orals i escrits, han confegit un relat que vol ser una petita aportació a la història educativa i reivindicativa local.

AGENDA

Abril - 2024
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 
 1234567
 891011121314
 15161718192021
 22232425262728
 293012345

Propers esdeveniments

    Introdueix els esdeveniments de la teva entitat