Dones: migrades, refugiades, treballadores

Del 08/03/2017 al 08/03/2017

Com cada segon dimecres de mes, Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta fa un acte de sensibilització i denuncia a la plaça de Sants. En aquesta ocasió, centrat en les dones migrades, refugiades i treballadores.

Avui, com sempre, la pobresa i la desigualtat tenen cara de dona i de nena. Segons UNIFEM (Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides per a les Dones) el 70% de les persones que viuen en la pobresa absoluta i moren de fam són dones i nenes. Segons dades de l’OIT (Organització Internacional del Treball) actualment les dones constitueixen el 60% de les persones treballadores pobres.

La violència i discriminacions derivades d’aquesta feminització de la pobresa són factors determinants que aboquen a l’emigració, la fugida i la cerca de refugi en altres indrets. Ho són les condicions laborals precàries i la càrrega d’un deute històric, ecològic, social, ètic i financer, herència del colonialisme i augmentat per l’explotació capitalista globalitzada.

El viatge migratori té riscos greus, especialment per a les dones i les nenes. Segons l’OIT al món hi ha 2,45 milions de persones migrants víctimes de tràfic que treballen en condicions d'explotació. D'aquestes, el 80% són dones i nenes, forçades al treball sexual, a tasques domèstiques no legislades, etc. Es tracta de violència econòmica, psicològica, física i sexual, exercida per la mateix societat civil i per les institucions.

Tot això es pot evitar:
• Si s'exerceix una acció exterior que tingui en compte els drets de les persones.
• Si s’intensifiquen les mesures per reduir la pobresa i la desigualtat entre homes i dones, i entre els països rics i els països pobres.
• Si es revisen les polítiques de migració des d’una perspectiva de gènere i drets humans.
• Si s’acaba amb les polítiques d’externalització de fronteres.
• Si s’apliquen vies legals i segures.

La Unió Europea i els seus estats membres tenen l'obligació i la potestat d’aplicar aquestes i d'altres mesures i no ho estan fent. Són, per tant, responsables de les morts i de les violacions de drets humans que es cometen especialment contra les dones i les nenes durant el trajecte i l’espera eterna a les fronteres.

On? Plaça de Sants
Quan? Dimecres 8 de març 18 h

AGENDA

Juny - 2020
  Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 
 1234567
 891011121314
 15161718192021
 22232425262728
 293012345